Tanda-tanda kulit tidak sihat (pra- matang)

Setiap wanita pasti inginkan kulit yang sihat dan awet muda, bukan? Akan tetapi tahukan anda kulit kita semakin terdedah dengan faktor-faktor yang boleh menyebabkan kulit tidak sihat atau pra -matang (kulit tua sebelum usia).

download

Antara faktor-faktor penyebab kulit pra-matang

  1. diet tidak sihat – makanan berminyak, kolesterol tinggi,kurang sayur dan buah-buahan
  2. tidur yang tidak cukup
  3. gaya hidup yang tidak sihat- kurang exercise
  4. stress
  5. merokok
  6. terdedah dengan sinaran UV, persekitaran yang kotor

 

Berikut merupakan beberapa tanda penuaan pra matang yang akan kelihatan.

1. MUNCUL BINTIK HITAM : Bintik hitam merupakan bintik-bintik yang muncul pada kulit yang mengalami penuaan pra matang. Kebiasaannya, ia muncul pada mereka yang sering terdedah kepada cahaya matahari. Ia biasanya muncul di bahagian lengan, punggung, dahi, tangan dan bahu. Selain menimbulkan bintik-bintik hitam, penuaan pra matang juga sering menunjukkan terdapatnya masalah pigmen terutamanya pada kulit wajah.

2. TEKSTUR KULIT KASAR : Kulit kering dan kasar juga merupakan tanda umum yang dialami apabila kulit mengalami penuaan pra matang. Apabila kulit terlalu kerap terdedah kepada matahari, kolagen dan elastin kulit akan rosak.

Kolagen berfungsi memberikan kekuatan dan elastisiti terhadap kulit manakala elastin pula boleh menjadikan kulit tegang dan fleksibel. Jika kulit sering terdedah terhadap sinar matahari, kulit akan menjadi kering dan kasar.

3. PORI-PORI MEMBESAR : Pembesaran pori-pori juga berkaitan dengan penuaan kulit pra matang. Seiring pertambahan usia, pori-pori tumbuh lebih besar kerana timbunan sel kulit mati di sekitar pori-pori. Pembesaran pori-pori dapat dikurangkan dengan melakukan pengelupasan kulit secara konsisten.

4. KULIT BERKEDUT DAN KENDUR : Paparan terhadap radikal bebas boleh menyebabkan kerosakan DNA kulit dalam membran sel. Akibatnya, kolagen kulit dan elastin merosot dari semasa ke semasa sehingga kulit mula merosot dan kehilangan elastisiti. Bagaimanakah cara untuk menghindari penuaan pra matang?

Usaha untuk mengekalkan awet muda bermaksud menghindari atau secara tepatnya menghalang atau melambatkan proses penuaan pra matang. Melalui antioksidan, proses penuaan dapat diperlambat jika kandungan antioksidan lebih kuat daripada radikal bebas.

Berikut merupakan cara untuk memperlambat proses penuaan pra matang dan mengekalkan keremajaan kulit.

1. MENGURANGKAN PENDEDAHAN SECARA LANGSUNG TERHADAP SINAR MATAHARI – Mengurangkan pendedahan secara langsung terhadap sinar matahari – Payung atau topi boleh digunakan untuk mengurangkan pendedahan secara langsung terhadap paparan sinar matahari.

SHAKLEE SOLUTION : VITAMIN E & CAROTOMOX (antioksida tinggi , melawan radikal bebas)

2. MENGHINDARI PERSEKITARAN YANG TERCEMAR – Menghindari persekitaran yang tercemar – Menghindari pencemaran seperti udara yang kotor, asap kenderaan, debu dan sebagainya. Jika kulit kering, perbanyakkan pengambilan air putih. Penggunaan pelembap untuk kulit sangat disarankan.

3. SENTIASA BERFIKIRAN POSITIF – Hindari mengerutkan dahi, marah atau bersikap emosional. Usahakan tidur dalam keadaan yang ideal dan sebaiknya elakkan menggunakan bantal.

 

4. AMALKAN GAYA HIDUP SIHAT – Amalkan gaya hidup sihat dengan pola pemakanan sihat dan seimbang, senaman yang konsisten serta tidur yang cukup. Perbanyakkan pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan kerana kedua-dua makanan ini kaya akan antioksidan. Sekiranya diperlukan, anda juga boleh mengambil suplemen antioksidan.

SHAKLEE SOLUTION : VITAMIN C , VITALEA, ESP ( Meningkatkan imun sistem, membekalkan vitamin yang diperlukan badan, meningkatkan penghasilan tenaga dan pembentukan sel-sel baru )VITAMIN B COMPLEX (penenang semulajadi) 

 

BERMINAT?

HUBUNGI 

JUE JA’APAR |SMS/WHATSAPP 0136484929| SHAKLEE ID 906059

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s